la_fille_de_brest.jpg

La fille de Brest

La fille de Brest

U kent Sidse Babett Knudsen vast nog uit BORGEN, waarin ze een onverzettelijke Deense minister-president speelde. In LA FILLE DE BREST is ze al even onverzettelijk als arts die een medisch-farmaceutisch schandaal blootlegt.

LA FILLE DE BREST begint met nietsverhullende beelden van een open hart-operatie in het academisch ziekenhuis van het West-Franse Brest. Tijdens de operatie ziet pneumoloog Irène Frachon dat haar patiënte ernstig beschadigde hartkleppen heeft. Vervolgens ontdekt ze dat dit eerder al is geconstateerd bij andere patiënten. Hun gemene deler: ze leden allemaal aan ouderdomsdiabetes en gebruikten allemaal Mediator, een medicijn om af te vallen. Samen met haar collega Antoine Le Bihan (Benoit Magimel) start Frachon een uitgebreide studie om het verband aan te tonen. Uiteindelijk wordt het medicijn van de markt gehaald, maar producent Servier blijft ontkennen dat er iets mis mee is. Het schandaal komt pas goed boven water als Frachon er vervolgens een boek over schrijft en gesteund wordt door een journaliste van Le Figaro.

Als je het plot zo leest lijkt het haast niet te geloven, maar LA FILLE DE BREST is toch echt gebaseerd op een waargebeurd verhaal. Regisseur Emmanuelle Bercot – bekend van de Catherine Deneuve-vehikels ELLE S’EN VA en LA TÊTE HAUTE – verfilmde de memoires van Frachon, die het jarenlang bijna in haar eentje opnam tegen de Franse Big Pharma. Dankzij haar kwam er in 2009 in Frankrijk een verbod op Mediator, dat al sinds 1976 op de markt was en dat naar schatting aan 1000 tot 2000 Fransen het leven kostte. LA FILLE DE BREST is een spannende kruising tussen documentaire en medisch drama, en werd in het Engels uitgebracht met de toepasselijke titel 150 MILLIGRAMS.