Sage femme

De twee Catherines, Deneuve en Frot, zijn de trekpleister in dit melodrama over een stervende vrouw die na dertig jaar contact zoekt met haar vroegere stiefdochter.Het contrast tussen de twee hoofdrolspelers in SAGE FEMME kan niet groter. De bijna vijftigjarige, alleenstaande Claire (Catherine Frot uit LA TOURNEUSE DE PAGES en MARGUERITE) leidt als verloskundige een routineus en wat braaf leven. Dat valt niet te zeggen over de oudere Beatrice (Catherine Deneuve) met haar liefde voor gokken, drank en sigaretten. Vier het leven, is nog steeds haar motto.

De twee vrouwen ontmoeten elkaar na dertig jaar wanneer Beatrice op zoek is naar haar voormalige minnaar Antoine Breton, Claire’s vader. Beatrice heeft te horen gekregen dat ze aan een levensbedreigende ziekte lijdt en zou hem – met de dood voor ogen – graag nog eens spreken. Dat kan niet meer, want niet lang nadat zij hem en Claire in de steek liet, pleegde hij zelfmoord.

Het is niet zo vreemd dat Claire de vrouw met veel reserves tegemoet treedt. Terwijl Beatrice met plezier terugkijkt op haar relatie met Antoine, zijn het voor Claire traumatische jaren geweest. Wat moet ze met die vrouw, waarom zou ze haar helpen? Maar Beatrice is volhardend en doet alles om het vertrouwen van Claire te winnen – voor echte vriendschappen was immers nooit plaats in haar rusteloze leven. Zo groeien de twee vrouwen tegen wil en dank alsnog naar elkaar toe en bezorgen ze elkaar een andere kijk op de wereld.

Het verhaal van SAGE FEMME is misschien niet bepaald verrassend, net zo min als de gezochte woordspeling: sage-femme (vroedvrouw) versus sage femme (wijze vrouw). Wel verrassend is de verbluffend krachtige chemie tussen Deneuve en Frot, voor het eerst samen op het doek.