Song to song

Amper twee jaar na KNIGHT OF CUPS komt Terrence Malick met een muziekfilm vol A-sterren, met als extraatje allerlei cameo’s van beroemde popmuzikanten. Een vintage Malick, dus omstreden bij pers én publiek.

In SONG TO SONG droomt de jonge Faye (Rooney Mara) van een muzikale carrière in Austin, het mekka van de Americana. Zij heeft zelfs een prima kruiwagen: de invloedrijke muziekproducer Cook (Michael Fassbender), met wie ze een relatie heeft. Maar dan wordt ze verliefd op een andere protégé van Cook, de talentvolle singer-songwriter BV (Ryan Gosling). Er ontstaat een driehoeksverhouding, waarbij de mannen niet weten dat ze allebei worden bedrogen. Al heeft Cook evenmin een schone lei: hij gaat vreemd met de knappe serveerster Rhonda (Natalie Portman). Uiteindelijk breekt BV toch met Faye. Hij zoekt zijn heil bij de Britse Amanda (Cate Blanchett), zij zoekt het in de lesbische liefde.

Zo verteld lijkt het plot van SONG TO SONG vrij overzichtelijk, maar regisseur Terrence Malick koos ervoor om het door een blender te halen. Zijn drama maakt daardoor voortdurend sprongen in de tijd, die je kunt volgen door de veranderende kapsels van Faye. SONG TO SONG werd deels opgenomen tijdens échte popfestivals, waardoor we als bonus ook beroemde muzikanten als Patti Smith, Lykke Li en Iggy Pop te zien krijgen.

Het verhaal van Malick is bekend: in de jaren zeventig regisseerde hij twee eigenzinnige meesterwerken, waarna hij twintig jaar lang van de radar verdween. In 1998 was hij plots terug, om vanaf 2005 een reeks contemplatieve films te maken – waaronder Palmwinnaar THE TREE OF LIFE (2011). Telkens samen met cameraman Emmanuel Lubezki, die patent heeft op oogstrelende beelden.