if_the_sun_explodes.jpg

If the sun explodes

  • regie: Hanna van Niekerk

  • met: Wies Fest • Egbert-Jan Weeber

  • LIT/NED •avonturenfilm, drama, romantiek • 2016 • 80 min.

If the sun explodes

In deze verfrissende roadmovie gaan twee dolende Nederlandse twintigers op zoek naar geluk, avontuur en zichzelf. In de rauwe natuur van Litouwen wordt hun relatie echter danig op de proef gesteld.

Het jonge stel Yara en Philippe is verliefd en gaat zonder duidelijk plan backpacken in Litouwen – hun eerste echte reis buiten het vertrouwde Nederland. Philippe (Egbert-Jan Weeber) is een rusteloos, dromerig type met vage idealen. Yara (Wies Fest) is bescheiden, ze wil het liefst trouwen en bakfietsmoeder worden in Amsterdam-Zuid. Samen hebben ze tijdens hun reis gesprekken over hun toekomst, maar ook over elkaars lichaam. Ze genieten van elkaar, al ontstaan er gaandeweg fricties en twijfels. Passen ze wel écht bij elkaar? De bom barst na een dramatisch incident onderweg, waarbij het tot een conflict komt doordat Philippe aarzelde en Yara wél haar mannetje stond.

IF THE SUN EXPLODES is de eerste speelfilm van Hanna van Niekerk. Eerder won ze voor haar korte afstudeerfilm EN ZE LEEFDEN NOG LANG... (eveneens met Wies Fest) een wildcard van € 80.000 van het Filmfonds om een korte film te maken van 20 minuten. Van Niekerk besloot om dit geld te besteden aan haar ambitieuze lange debuut. Die gok heeft goed uitgepakt, want haar drama won afgelopen najaar tijdens het Nederlands Filmfestival de Movie Zone Award van de jongerenjury.

Opvallend is dat alle dialogen in IF THE SUN EXPLODES grotendeels geïmproviseerd zijn, waardoor de film een intieme sfeer heeft die heel naturel aanvoelt. De Volkskrant gaf dan ook vier sterren: ‘Een frisse film over het moment dat het leven nog alle kanten op kan, over de levensfase waarin dromen voorzichtig worden ingewisseld voor de realiteit.’