lukas_en_abel.jpg

Lukas & Abel: vleugelbroertjes

  • regie: Gerardo Olivaris Otmar Penker

  • OOS •avonturenfilm, familiefilm • 2016 • 98 min.

Lukas & Abel: vleugelbroertjes

In het decor van de Oostenrijkse bergen ontstaat een liefdevolle vriendschap tussen de eenzame Lukas en een jonge arend. Dé grote ster in deze prachtig geschoten familiefilm is de natuur.

Hoog in de bergen bevindt zich een nest met twee jonge arenden. De één is net wat groter en sterker dan de ander, en dat laat hij ook merken. Het nest is te klein geworden voor twee vogels, vindt hij, en hij duwt zijn zwakkere broer zomaar over de rand. Die valt naar beneden en ligt hulpeloos op de grond – vliegen kan hij nog niet.
De kleine arend heeft geluk dat hij wordt gevonden door Lukas. En Lukas heeft net zo goed geluk: hij kan wel een maatje gebruiken na het overlijden van zijn moeder. De jongen voelt zich schuldig over haar dood en kan met zijn verdriet geen kant op. Bij zijn stugge vader hoeft hij niet aan te kloppen, die heeft nauwelijks oog voor zijn zoon.
Lukas is dan ook blij en bezorgd tegelijk wanneer hij de verschoppeling tijdens een boswandeling vindt. Nu heeft hij weer wat om voor te leven. Hij noemt zijn vondeling Abel en neemt hem mee om voor hem te zorgen. Maar hoe doe je dat: een jonge arend grootbrengen? En wanneer is Abel zover om zijn vleugels uit te slaan? Lukas kan gelukkig met zijn vragen terecht bij de boswachter.
LUKAS & ABEL: VLEUGELBROERTJES doet denken aan de Nederlandse jeugdfilm KAUWBOY uit 2012: de verhaallijn kent dezelfde ingrediënten, maar daarmee houdt de gelijkenis wel op. Bij LUKAS & ABEL wil je na afloop maar één ding weten: hoe heeft de cameraman deze verbijsterend mooie opnamen kunnen maken?