Lion

Het Indiase jochie Saroo raakt onverhoopt 1600 kilometer van huis en komt in Calcutta terecht. Als volwassene gaat hij op zoek naar zijn familie. Dit waargebeurde drama is genomineerd voor zes Oscars.LION is een boekverfilming die uit twee delen bestaat. Het verhaal begint midden jaren tachtig, als we kennis maken met de vijfjarigeSaroo (Sunny Pawar). Hij woont met zijn moeder, oudere broer en jongere zusje in een arm dorpje in Noord-India. Samen met zijn broer gaat hij op zoek naar werk om wat bij te verdienen. Het loopt helemaal fout als Saroo in een stilstaande trein in slaap valt: de trein vertrekt plotseling en de jongen kan er niet meer uit. Hij belandt in de miljoenenstad Calcutta, 1600 kilometer verderop. Door de taalbarrière – Saroo spreekt geen Bengaals – wordt hij niet begrepen. Hij leeft een tijdje op straat tot hij wordt opgevangen in een kindertehuis. Zij zorgen ervoor dat hij wordt geadopteerd door een liefdevol Australisch echtpaar (Nicole Kidman en David Wenham).

In het tweede deel, twintig jaar later, zien we de volwassen Saroo (Dev Patel uit SLUMDOG MILLIONAIRE) die hotelmanagement wil studeren. Zijn vriendin Lucy (Rooney Mara uit CAROL) spoort hem aan op zoek te gaan naar zijn Indiase roots. Dat wordt een moeizame en obsessieve speurtocht met behulp van Google Earth. Een speurtocht die zijn leven ontwricht en hem confronteert met zijn verleden.

Het ontroerende LION werd geregisseerd door Garth Davis, die eerder meewerkte aan de bekroonde TV-serie TOP OF THE LAKE (2013). Hoewel zowel Patel als Kidman zijn genomineerd voor een Oscar, wordt de show gestolen door het achtjarige natuurtalent Sunny Pawar.