de_kinderen_van_juf_kiet_10000263_st_1_s_high.jpg

De kinderen van juf Kiet

  • regie: Peter Lataster • Petra Lataster

  • NED •documentaire • 2016 • 115 min.

De kinderen van juf Kiet

Juf Kiet geeft les aan vluchtelingenkinderen. Zij doet dit met liefde, begrip en oneindig veel geduld. Deze hartverwarmende documentaire laat zien hoe de kwetsbare kinderen met vallen en opstaan hun plek leren vinden in Nederland.

Een jaar lang volgde het regisseursechtpaar Petra en Peter Lataster de bevlogen juf Kiet en haar klas met gevluchte kinderen in het Brabantse Hapert. Zij leert haar leerlingen niet alleen Nederlands lezen en schrijven, maar ook hoe ze met elkaar moeten omgaan en samen problemen kunnen oplossen. Mede daarom wordt DE KINDEREN VAN JUF KIET wel vergeleken met ÊTRE ET AVOIR, de Franse onderwijsklassieker en filmhuishit uit 2002.

De prijswinnende regisseurs (Gouden Kalf, IDFA-award) hebben hun documentaire voor een groot deel op ooghoogte van de kinderen gefilmd. We zien ze tijdens hun dagelijkse bezigheden, vol overgave aan het werk met hun reken-, taal- en tekenopdrachten. Daarnaast volgen we ze op het schoolplein met hun kinderruzies, gegiechel en verliefdheden. Zo moet de zesjarige Leanne opboksen tegen de achtjarige Haya die haar betuttelt. De kleine Maksem is overal bang voor, terwijl de Macedonische Branche helemaal nergens mee lijkt te zitten. Jorj is met zijn ouders en broertje gevlucht uit Syrië en moet vaak denken aan wat daar gebeurde. Hij slaapt slecht en heeft moeite met opletten, maar is wel heel grappig. Juf Kiet geeft elk kind de aandacht die het nodig heeft – soms streng, altijd rechtvaardig.

‘DE KINDEREN VAN JUF KIET is een parel van een documentaire: subtiel maar krachtig en met een feilloos gevoel voor wat er in kinderhoofden kan omgaan. Een klein monument voor een juf, maar vooral voor haar dappere klas’, aldus de Volkskrant die de documentaire vijf sterren gaf.