mal_de_pierres.jpg

Mal de pierres

Mal de pierres

De Franse regisseur Nicole Garcia brak door met L’ADVERSAIRE, een waargebeurd verhaal over een man met pseudologia fantastica. Haar nieuwste film is een romantisch melodrama over een vrouw (Marion Cotillard) met een heel andere aandoening.

 

Frankrijk, vlak na de Tweede Wereldoorlog. De jonge Gabrielle (Cotillard) drijft haar ouders tot wanhoop: ze is vrij promiscue en staat ’s nachts soms naakt voor het raam om voorbijgangers uit te dagen. Nogal scandaleus – zeker voor die tijd, waarin seksuele vrijpostigheid van vrouwen als een vorm van waanzin werd gezien.

Daarom dwingen haar ouders Gabrielle te trouwen met de degelijke Catalaanse boer José (Alex Brendemühl), anders laten ze haar opnemen in een inrichting. Zij stemt toe, maar zo’n gedwongen huwelijk is natuurlijk vragen om problemen. Dat blijkt wel als Gabrielle tijdelijk naar een Zwitsers kuuroord moet voor een behandeling van haar nierstenen (‘mal de pierres’ in het Frans). Daar wordt ze al snel verliefd op de revaliderende veteraan André (Louis Garrel), die haar weet te verleiden met zijn zwoele blik. Het is het begin van een amour fou.

Dit plot klinkt misschien alsof het is weggelopen uit de Bouquet-reeks. Niets is minder waar: MAL DE PIERRES is gebaseerd op een bestseller van de Italiaanse schrijfster Milena Agus, in Nederland uitgebracht als Het huis in de Via Manno. Regisseur Nicole Garcia veranderde de setting van Sardinië naar Zuid-Frankrijk, maar liet de verrassende ontknoping van het boek intact. Het resultaat is een drama over liefde en lust, én over vervulde en onvervulde verlangens. Haast klassiek weelderig gefilmd door de Belgische cameraman Christophe Beaucarne, wat de romantiek in de film alleen maar versterkt.