een_echte_vermeer.jpg

Een echte Vermeer

  • Ook met Jeroen Spitzenberger:

  • Süskind
  • suskind.jpg

Een echte Vermeer

Han van Meegeren (Jeroen Spitsenberger) is een geweldige schilder. Zonder moeite reproduceert hij de stijl van zijn 17e eeuwse idolen Vermeer en Rembrandt. Helaas leeft Van Meegeren in de jaren twintig van de vorige eeuw, waarin vooral vernieuwende avant-garde kunst in de mode is. Critici in het Amsterdamse kunstwereldje zetten hem dan ook genadeloos weg als ouderwetse copycat.

In EEN ECHTE VERMEER wordt Van Meegeren verliefd op de mooie actrice Jólanka Lakatos (de Vlaamse Lize Feryn). Uitgerekend de vrouw van zijn dromen blijkt getrouwd te zijn met de grote kunstcriticus Abraham Bredius (Porgy Franssen). Als deze Bredius in zijn kritieken vervolgens de vloer aanveegt met Van Meegeren, zint de schilder op wraak. Hij zal een Vermeer schilderen die Bredius en zijn collega’s niet van echt kunnen onderscheiden.

En bij die ene vervalsing blijft het niet. In de jaren die volgen zet Van Meegeren het ene na het andere meesterwerk op het doek. EEN ECHTE VERMEER draait om een rechtszaak: de schilder moet na de oorlog terechtstaan omdat hij ook een vervalsing heeft doorverkocht aan nazi-kopstuk Herman Göring.

Regisseur Rudolf van den Berg (TIRZA, SÜSKIND) heeft het levensverhaal van de meestervervalser welbewust geromantiseerd. ‘Ik wil een kunstenaarskarakter neerzetten en proberen te doorgronden welke prijs je betaalt als je je leven aan de kunst wilt wijden’, aldus Van den Berg in de NRC. Gedesillusioneerde geliefde of opportunistische vervalser? Het blijft een spannend verhaal.