tonio.jpg

Tonio

Tonio

Hoe ga je om met het verlies van je kind? Voor die onmogelijke opgave stond successchrijver A.F.Th. van der Heijden in 2010, toen zijn 21-jarige zoon Tonio overleed na een nachtelijk fietsongeluk in Amsterdam. Van der Heijden schreef zijn verdriet van zich af in de vuistdikke rouwroman Tonio en die bestseller is nu verfilmd door Paula van der Oest (ZUS EN ZO, LUCIA DE B.).
Van der Oest koos er niet voor om het boek slaafs te verfilmen. Integendeel, de ervaren regisseur maakte haar eigen interpretatie. Een filmische interpretatie, vol flashbacks en flashforwards die het schrijnende verhaal alleen maar versterken. En schrijnen doet het verhaal. De wereld van Van der Heijden (sterk gespeeld door Pierre Bokma) en zijn echtgenote Mirjam Rotenstreich (Rifka Lodeizen, minstens zo goed) stort namelijk in wanneer ze van de politie horen dat hun zoon een ernstig ongeluk heeft gehad. Na het overlijden van Tonio (Chris Peters als lookalike) verliezen de twee zichzelf in extreme rouw. Daardoor verliezen ze bijna ook elkaar, want ze uiten hun verdriet volstrekt anders: zij huilend en schreeuwend, hij verstijfd en in een roes van alcohol en tranquillizers. Uiteindelijk komen ze nader tot elkaar door op zoek te gaan naar de oorzaak van Tonio’s ongeluk en door een monumentale roman voor hem op te richten.
TONIO is de Nederlandse inzending voor de Oscars, een eer die Van der Oest al voor de derde keer te beurt valt. Het is nog even afwachten of het drama ook echt genomineerd gaat worden, al zou dat zeer verdiend zijn. ‘TONIO is van een in Nederland zelden vertoond niveau’, jubelde NRC Handelsblad direct na de voorpremière. ‘Een ongenadig portret van twee verwoeste mensen’, aldus de Volkskrant.