down_to_earth.jpg

Down to earth

  • regie: Renata Heinen • Rolf Winters

  • GBR/USA •biopic, documentaire • 2015 • 91 min.

Down to earth

De tickets waren niet aan te slepen toen we afgelopen november DOWN TO EARTH draaiden. Vandaar dat we deze succesdocumentaire over de ‘earth keepers’ deze maand opnieuw vertonen – liefst vier keer zelfs.Elf jaar geleden braken Renata Heinen en Rolf Winters radicaal met hun comfortabele westerse leven in Nederland. Met hun drie jonge kinderen trokken ze naar de VS, waar ze drie jaar lang bij een indianenstam in de bossen van Michigan woonden. Ze leerden er een native American kennen met veel kennis van oude (natuur)geneeswijzen. Hij inspireerde hen om een jaar lang met gezin én filmcamera’s op wereldreis te gaan, op zoek naar wat zij de keepers of the earth noemen: sjamanen, medicijnmannen en stamhoofden die nauw in verbinding staan met de natuur. Ze doorkruisten het Amazonegebied, Peru, Namibië, Kenia, India, Japan en Australië en keerden terug naar Nederland met tweehonderd uur aan beeldmateriaal.

In hun documentaire DOWN TO EARTH zien we daarvan de krenten uit de pap. Bijvoorbeeld een portret van de Ashuar-stam, die midden in het regenwoud van de Amazone is aangewezen op wat de aarde en de natuur te bieden hebben. Op een eiland bij het Noord-Australische Arnhemland komen ze terecht bij een aboriginalfamilie, die nog steeds leeft volgens de aloude tradities van de aboriginals. Ook zien we hoe de bushmen in de Afrikaanse Kalahari-woestijn letterlijk en figuurlijk een aards bestaan leiden.

Hoewel Heinen en Winters in hun hun docu waken voor al te veel pamflettisme, is de boodschap van DOWN TO EARTH overduidelijk: het is de hoogste tijd voor verandering, met name in de westerse (consumptie)maatschappij. Volgens beide filmmakers moet die verandering uit de mensen zélf komen, en niet van politici of beleidsmakers.