the_man_who_knew_infinity.jpg

The man who knew infinity

  • regie: Matt Brown

  • met: Jeremy IronsDev Patel • Malcolm Sinclair

  • GBR •biopic, drama • 2015 • 108 min.

The man who knew infinity

Pas na het zien van The IMITATION GAME wist de doorsnee filmliefhebber wie Alan Turing was: een ondergewaardeerd genie die tijdens de Tweede Wereldoorlog de Duitse Enigma-code kraakte. De biopic THE MAN WHO KNEW INFINITY gaat ook over zo’n briljant en getormenteerd talent, de Indiase Srinivasa Ramanujan (1887-1920). En ook nu valt te vrezen dat die naam maar weinig belletjes doet rinkelen, behalve dan bij wiskundigen natuurlijk.

Ramanujan deed vakgenoten in de wis- en natuurkunde versteld staan met zijn revolutionaire theorieën. Toch lag zijn grootste talent in zijn intuïtieve wiskundig inzicht dat, helaas voor hem, maar moeizaam geaccepteerd werd in zijn tijd − bewijzen wilde men zien.

Het zijn niet de enige hobbels waarmee Ramanujan moet dealen, blijkt wel in Matthew Brown’s drama THE MAN WHO KNEW INFINITY. Ramanujan (Dev Patel uit SLUMDOG MILLIONAIRE) groeit in armoede op in Madras, waar hij zichzelf vanaf zijn tiende in de wiskunde schoolt. Een diploma haalt hij niet, dus de baantjes liggen niet voor het oprapen. Toch komt hij als klerk aan de slag, maar zijn passie ligt duidelijk elders. De jongeman schrijft een aantal Britse wiskundigen aan, waarop hij van G.H. Hardy (een prachtrol van Jeremy Irons) een uitnodiging krijgt om naar Cambridge te komen. Daar krijgt hij te maken met een nieuwe wereld: de academische high-brow gemeenschap die twijfelt aan zijn wetenschappelijke bijdragen en hem nogal eens denigrerend bejegent. Ook buiten de universiteit maakt Ramanujan het nodige mee, en dan is het ook nog eens oorlog. Zijn gezondheid is al niet best en als vegetariër valt het niet mee om aan de juiste voeding te komen. Toch prijst Ramanujan zich gelukkig: hij krijgt onvoorwaardelijke steun van Hardy, die blijft geloven in zijn buitengewone talent.