compostella.jpg

Compostella

  • regie: Freddy Mouchard

  • FRA •documentaire • 2015 • 98 min.

Compostella

Er leiden vele wegen naar Rome, zo wil de wijsheid. Maar minstens zoveel wegen leiden naar Santiago de Compostella, het katholieke bedevaartsoord in het noord-westen van Spanje. De bekendste route is zonder twijfel de Camino Francés, die vanaf het Franse St. Jean Pied de Port de Pyreneeën doorkruist en vervolgens westwaarts loopt naar Santiago – om te eindigen aan de Atlantische kust. De Franse documentairemaker Freddy Mouchard volgde drie jaar lang wandelaars op dit traject én op vier aanlooproutes vanuit Frankrijk. Dat resulteerde in COMPOSTELLA, een docu die het Parool mooi omschreef als ‘een complexe, impressionistische vertelling’.

Het aardige van COMPOSTELLA is dat Mouchard koos voor het perspectief van de wandelaars. Zelf blijven ze anoniem – ze worden voornamelijk lopend gefilmd op de rug, of blijven helemaal buiten beeld. Als kijker zie je echter wat zíj zien: weidse landschappen, grootse natuur, Romaanse en Moorse bouwwerken, plus verstilde boerderijen en dorpjes. Onder die beelden horen we de interviews met de pelgrims. Zij vertellen zowel over hun beweegredenen voor de wekenlange wandeltocht als over de fysieke en mentale grenzen die ze daarbij tegenkomen. Maar daar blijft het niet bij: Mouchard lardeerde zijn beelden ook nog met (gesproken) citaten van beroemde Franse dichters als Rimbaud en Apolinaire.

COMPOSTELLA is daardoor een prachtig bewegend plaatjesboek geworden, vol zonsopgangen, zonsondergangen en ander natuurschoon. Volgens NRC Handelsblad is het in ieder geval een film ‘voor teruggekeerde reizigers, aspirant-bedevaarders en Ersatz-toeristen. Al maak je in de bioscoopstoel zoveel moois mee dat je vreest dat het in het echt alleen kan tegenvallen.’