enigma.jpg

Enigma

Enigma

Tijdens de Tweede Wereldoorlog wisten de geallieerden de communicatiecodes van de Duitse onderzeevloot te onderscheppen en te ontcijferen. Van de ene dag op de andere werden deze codes veranderd. Dit gebeurde op een zeer slecht moment, omdat een vloot Duitse U-boten in de Atlantische Oceaan lag te wachten lag op een konvooi met duizenden manschappen en voorraden voor de geallieerden. Vermoed werd dat een spion de Duitsers getipt had. Dit waargebeurde verhaal staat centraal in ENIGMA. De held van de film is de codekraker Tom Jericho, een stereotype wiskundige, die op zoek gaat naar de mysterieuze Claire die plots van de aardbodem verdwenen is.
De film is gebaseerd op het gelijknamige boek van Robert Harris, dat door Tom Stoppard tot scenario werd bewerkt. Regisseur Apted vertelt het verhaal als een spannende thriller, waarbij de actie beperkt blijft tot degenen die vanachter hun bureau de oorlog uittekenen en de strategieën bepalen.
ENIGMA is gemaakt als een puzzel: de puzzelstukjes zijn scènes uit het heden en herinneringen die elkaar vloeiend afwisselen. Kate Winslet steelt de show met haar rol als geëmancipeerde vrouw die haar tijd ver vooruit is.