the_danish_girl.jpg

The Danish girl

The Danish girl

Vorig jaar kondigden we haar al aan als één van ‘s werelds talentvolste actrices van dit moment: Alicia Vikander. Ze speelde in arthousefilms als A ROYAL AFFAIR en TESTAMENT OF YOUTH, maar ook in grote producties als THE MAN FROM U.N.C.L.E. en EX MACHINA. Eerder dit jaar won de jonge Zweedse een Oscar voor beste vrouwelijke bijrol in het romantische kostuumdrama THE DANISH GIRL, die we in de zomermaanden alsnog vertonen.

De film vertelt het waargebeurde verhaal van het Deense echtpaar Einar en Gerda Wegener, twee kunstschilders uit de jaren twintig van vorige eeuw. Einar (Eddie Redmayne, Oscar voor THE THEORY OF EVERYTHING) is aanvankelijk de bekendste van het duo, vooral dankzij de vele stillevens die hij schildert van telkens hetzelfde meertje. Zijn eigen leven is verre van stil: Einar ontdekt dat hij een vrouw is in een mannenlichaam. Hij verkleedt zich als vrouw, stopt zelf met schilderen en wordt de muze van zijn echtgenote Gerda (Vikander). Zij wordt daarmee beroemd, maar Einar’s transgenderdom levert in het bekrompen Denemarken van die tijd grote problemen op. Het duo vlucht naar Parijs, waar Einar door het leven gaat als Lili Ebe. Na lang zoeken vindt hij in Duitsland een chirurg (Sebastian Koch uit ZWARTBOEK) die een geslachtsveranderende operatie aandurft. Een wereldprimeur in die tijd, maar met grote medische risico’s…

Regisseur Tom Hooper won eerder een Oscar voor THE KING’S SPEECH, die zich toevallig in hetzelfde tijdsgewricht afspeelt als THE DANISH GIRL. Voor zijn volgende project tapt hij echter uit een heel ander vaatje: Hooper is bezig met de verfilming van CATS, de wereldberoemde musical van Andrew Lloyd Webber.