een_man_die_ove_heet.jpg

Een man die Ove heet

  • regie: Hannes Holm

  • met: Rolf Lassgård • Bahar Pars

  • ZWE •drama, komedie • 2016 • 116 min.

Een man die Ove heet

De bijna zestigjarige Ove (Rolf Lassgård) maakt zich boos over zo’n beetje alles wat op zijn weg komt: een voordringer bij de kassa, een rondslingerende fiets of een plassende hond op zijn stoepje. Bij het graf van zijn overleden vrouw Sonja – het is nog maar een half jaar geleden – lucht hij vervolgens zijn hart.

Dagelijks doet Ove zijn rondje door de buurt. Hij controleert of alle garagedeuren dicht zitten, raapt peuken op, noteert het nummerbord van een fout geparkeerde auto en jaagt de kat weg. Ove deinst er niet voor terug om een buurtgenoot op zijn nummer te zetten, ook al is hij al jaren niet meer de wijkvoorzitter.

Ooit was deze mopperkont een timide jongeman die al vroeg in zijn jeugd zijn moeder verloor. Met zijn vader kon hij prima overweg, maar ook daaraan kwam een abrupt eind na een fataal ongeluk. En alsof dat nog niet genoeg was, vloog ook nog eens zijn huis in de fik – te veel rampspoed voor zo’n jong leven.

Ove’s reddende engel werd de altijd vrolijke Sonja, die hij nu zo enorm mist. Ove heeft zich voorgenomen haar spoedig te volgen en doet tevergeefs de ene na de andere zelfmoordpoging. Hij is niet goed in doodgaan, constateert ook zijn nieuwe zwangere buurvrouw Parvaneh (een mooie rol van Bahar Pars). Zij is het die hem uiteindelijk weer plezier in het leven geeft.

EEN MAN DIE OVE HEET is gebaseerd op de gelijknamige en succesvolle debuutroman van de Zweed Fredrik Backman. Het is een echte feelgood movie met de nodige humor en chagrijn, maar die ook gaat over rouw en vriendschap. Lassgård (bekend van zijn Kurt Wallander-vertolkingen) zet een overtuigende Ove neer.