Huit femmes

Regisseur François Ozon is de rijzende ster van de Franse cinema, zeker sinds zijn SOUS LE SABLE met Charlotte Rampling in de hoofdrol. Ozon verraste in 2002 op het filmfestival in Berlijn met HUIT FEMMES, waarin acht van de beste Franse actrices optreden: onder meer Catherine Deneuve, Isabelle Hupert en Danielle Darrieux, de 84-jarige filmlegende, de Grande Dame uit de jaren 50 en 60 van de Franse cinema.
Voor zijn film koos Ozon een toneelstuk van Robert Thomas: een Agatha Christie-achtige moordgeschiedenis die zich afspeelt in een geïsoleerd landhuis. De familie heeft zich verzameld om samen de feestdagen door te brengen. De heer des huizes wordt vermoord en de vraag is nu wie van de acht vrouwen heeft de moord op haar geweten?
Alle klassieke regels van zo’n murder mystery worden gevolgd, maar de regisseur brengt dit verhaal op het doek met een overrompelende nieuwe manier van filmen. De spannende ontwikkelingen van het verhaal worden regelmatig onderbroken door zang en dans. Ozon heeft al lang een zwak voor de filmmusical, maar voelt een grote afstand tot de hedendaagse muziekfilms als DANCER IN THE DARK en MOULIN ROUGE. Daar is de zeer snelle montage het belangrijkst, maar Ozon laat in zijn film de actrices in alle rust hun zang- en dansnummers uitvoeren.
Het is prachtig om te zien hoe Isabelle Hupert, met een knipoog naar haar neurotische rol in LA PIANISTE, plaats neemt aan de piano en het gevoelige Message Personnel zingt en het is duidelijk dat Catherine Deneuve hard gestudeerd heeft om zich de heupbewegingen van Marilyn Monroe eigen te maken.
Ozon zegt zelf over de film: “Met HUIT FEMMES heb ik bewust voor een droom gekozen. het is een uitnodiging om een andere wereld binnen te treden: een artificiële, theatrale wereld waarin niet wordt verborgen dat de sneeuw niet echt is."