monsieur_chocolat.jpg

Monsieur Chocolat

Monsieur Chocolat

Het is1897 wanneer het circus van eigenaar Delvaux neerstrijkt in het noorden van Frankrijk. Het gaat niet zo goed met zijn business. Het publiek is veeleisend, vraagt om meer spektakel. De ooit beroemde Engelse clown Footit (James Thierrée) ondervindt het aan den lijve: zijn nieuwe act komt er niet door bij Delvaux. ’s Avonds ziet Footit het optreden van Rafael Padilla (Omar Sy uit INTOUCHABLES), die als ‘Negerkoning Kananga’ als een wilde rondspringt en met zijn oerkreten het publiek de gordijnen injaagt. Footit zoekt contact met de man en overtuigt hem samen een clownsduo te vormen. Hun eerste probeersels lijken nergens op, maar bij toeval raken ze de juiste snaar bij het publiek: de zwarte clown laat zich vernederen door de blanke. Het ziet er komisch uit met capriolen, klappen en schoppen – maar intussen.

De twee bouwen hun act uit en het publiek stroomt toe. Hun succes snelt ze vooruit. De directeur van het Parijse Nouveau Cirque biedt ‘Monsieur Chocolat’ en zijn compagnon een contract aan in zijn theater, waar het geld van de gegoede burgerij hun zakken vult. Chocolat viert het leven, maar komt ook in problemen door drank en gokken. Wanneer blijkt dat hij geen identiteitspapieren heeft, moet hij het gevang in. Daar leert hij Victor (Alex Descas uit 35 RHUMS) kennen, die hem een spiegel voorhoudt: je leeft nu in een vrij land en laat je alsnog als slaaf behandelen! Geleidelijk aan beseft Chocolat waarmee hij bezig is en wil hij als echte acteur aan de slag in een stuk van Shakespeare: Othello – toch net een brug te ver voor de beau monde.

MONSIEUR CHOCOLAT van regisseur Roschdy Zem (OMAR M'A TUER) is de verfilming van het waargebeurde levensverhaal van Rafael Padilla, getekend door discriminatie en vernedering.