abrazo_de_la_serpienta.jpg

El abrazo de la serpiente

  • regie: Ciro Guerra

  • met: Nilbio Torres • Jan Bijvoet • Antonio Bolivar

  • ARG/COL/VEN •avonturenfilm, drama, historie • 2016 • 125 min.

El abrazo de la serpiente

Aan het begin van EL ABRAZO DE LA SERPIENTE staat een Indiaanse man onbewogen aan snelstromend water. Er komt een bootje aan. ‘Bent u degene die werelden in beweging zet?’, vraagt een westers geklede man met een roeispaan. Hij wijst naar zijn passagier op de bodem van de boot. ‘Dit is Theodoor. Hij is erg ziek. U bent de enige die hem kan helpen.’ ‘Ik help geen blanken’, antwoordt de sjamaan beslist.

Sjamaan Karamakate denkt dat hij de enige overlevende van zijn volk is. Pas als hij hoort dat er verderop aan de rivier mogelijk nog leden van zijn stam wonen, is hij bereid om de Duitse ontdekkingsreiziger Theo (Jan Bijvoet, de Vlaamse acteur uit BORGMAN) te helpen. Samen met Theo’s Colombiaanse gids Manduca varen ze over de rivier, op zoek naar yakruna, een mythische plant met genezende werking. Het wordt een nachtmerrie-achtige reis: langs rubberplantages waar de bewoners als slaven aan het werk gezet worden en langs een ontspoorde katholieke missiepost.

Dertig jaar later heeft Karamakate opnieuw een ontmoeting met een blanke, de Amerikaan Richard Evans. Hij doet de reis van Theo over aan de hand van diens geschriften. En hoewel Karamakate zegt veel vergeten te zijn, neemt hij ook Evans mee op een hallucinante trip.

EL ABRAZO is een fascinerend verhaal over het leven in het Colombiaanse oerwoud, dat alleen begaanbaar is via de rivier. De reis maakt schrijnend duidelijk hoe de inheemse bevolking de afgelopen eeuw heeft geleden onder de exploitatie van rubberproducenten en de kerk. Regisseur Ciro Guerra filmde alles in zwart-wit, wat het majestueuze oerwoud nog overweldigender maakt. Het verhaal is gebaseerd op de expedities van Theodor Koch Grünberg (in 1909) en Richard Evans Schultes (in 1940). Guerra’s EL ABRAZO werd als eerste Colombiaanse film ooit genomineerd voor de Oscar voor beste buitenlandse film.