brooklyn.jpg

Brooklyn

Brooklyn

Pas 22 jaar is Saoirse Ronan, maar ze heeft een palmares waar veel oudere collega’s slechts van durven dromen. In haar doorbraakfilm ATONEMENT (2007) speelde ze Keira Knightley van het doek en in HANNA (2011) overklaste ze Cate Blanchett. Het bijzondere van de Ierse is dat ze kan acteren met alléén haar ogen. En wat voor ogen: haar blauw-grijze kijkers behoren tot de meest expressieve van tout Hollywood.

Dat laat Ronan opnieuw zien in BROOKLYN, een romantisch drama waarin ze de jonge Ierse immigrante Eilis Lacey speelt. Eilis vertrekt begin jaren vijftig in haar eentje naar New York omdat Ierland amper perspectieven voor haar biedt. Daar is ze een muurbloempje uit een arm katholiek gezin, met een kansloos bijbaantje in de lokale buurtwinkel. Terwijl Amerika voor haar het beloofde land is. Al valt dat in het begin nog vies tegen: als schuchter meisje voelt ze zich totaal verloren in het grote warenhuis waar ze werkt. En ze voelt zich eenzaam en alleen in het huis van haar strenge hospita, waar ze de tafel moet delen met kitscherige Amerikaanse leeftijdsgenoten. Kortom: Eilis krijgt enorme heimwee.

Haar leven verandert echter als ze tijdens een dansavond de Italiaanse migrantenzoon Tony (Emory Cohen) ontmoet en verliefd wordt. Eindelijk lacht het geluk haar toe. Totdat ze triest nieuws krijgt en terug moet naar Ierland om haar moeder te steunen. Ze wordt er al snel gekoppeld aan de gefortuneerde vrijgezel Jim (Domhnall Gleeson uit EX MACHINA). Dat levert een dilemma op: moet Eilis trouw blijven aan Tony, of aan Jim?

BROOKLYN werd geregisseerd door de Ier John Crowley. Hij maakte eerder furore met BOY A en laveert in zijn nieuwe film mooi tussen drama, romantiek en milde humor – met dank aan het script van Nick Hornby (AN EDUCATION). Dankzij de prachtige art direction brengt Crowley in BROOKLYN de jaren vijftig weer volledig tot leven.