knielen_op_een_bed_violen.jpg

Knielen op een bed violen

Knielen op een bed violen

In 2005 won Jan Siebelink de AKO Literatuurprijs voor zijn roman Knielen op een bed violen, dat met ruim 700.000 verkochte exemplaren tot de populairste na-oorlogse boeken van Nederland behoort. Hoogste tijd voor een verfilming, zou je zeggen. En die is er nu dan ook: regisseur Ben Sombogaart(DE TWEELING, BRIDEFLIGHT) werd gekozen om Siebelink’s roman te vertalen naar het witte doek.

Het verhaal van KNIELEN OP EEN BED VIOLEN zal velen bekend zijn. Boek en film gaan over bloemenkweker Hans Sievez (Barry Atsma) die ooit opgroeide in een streng sektarisch godsdienstig milieu. Inmiddels is hij gelukkig getrouwd met zijn jeugdliefde Margje (Noortje Herlaar), met wie hij een gezin heeft gesticht. Maar Sievez’ gezinsgeluk – nee, zijn hele leven – komt onder grote druk te staan door zijn religie. Zeker nadat hij door een groep ouderlingen onder leiding van prediker Jozef Mieras (Marcel Hensema) is benaderd om weer strenger in de leer te worden.

Langzaam maar zeker verliest Sievez het zicht op de werkelijkheid: tegenspoed duidt hij voortaan steevast als een straf van God. Bovendien wordt hij door zijn geloofsgenoten losgeweekt van zijn gezin. Margje ziet lijdzaam toe hoe haar man verdwijnt in het moeras van het geloof en als hij op sterven ligt krijgt zij niet eens toestemming om afscheid van hem te nemen.

Siebelink groeide zelf op in een streng refo-milieu en schreef zijn roman om het godsdienstige leven van zijn vader beter te begrijpen (‘Sievez’ staat voor ‘Siebelink vader en zoon’). Of om een rekening te vereffenen met het geloof – het is maar hoe je het bekijkt. Afijn: Sombogaart maakte van KNIELEN OP EEN BED VIOLEN een klassiek noodlotsdrama, dat net als het boek een succesnummer zal worden.