spotlight.jpg

Spotlight

Spotlight

SPOTLIGHT geldt eind februari als één van de grootste kanshebbers bij de Oscars. Liefst zes nominaties kreeg het drama van regisseur Tom McCarthy (THE VISITOR), onder andere voor beste film, beste regie, beste script en beste bijrollen. Bovendien staat SPOTLIGHT met een score van 93% op de vierde plaats in de ranglijst over 2015 van metacritic.com – na CAROL, 45 YEARS en Pixar’s INSIDE OUT.

Het thriller-achtige drama vertelt het waargebeurde verhaal van onderzoeksjournalisten van The Boston Globe, die zo’n vijftien jaar geleden een groot kindermisbruikschandaal binnen de katholieke kerk in de openbaarheid brachten. Meer dan 600 artikelen publiceerde de Amerikaanse krant uiteindelijk over dit onderwerp, waarvoor de betrokken journalisten in 2003 de Pulitzer Prize ontvingen.

In SPOTLIGHT zien we hoe een speciaal team met gelouterde onderzoeksjournalisten (gespeeld door een sterrencast met Michael Keaton, Rachel McAdams en Mark Ruffalo) nauwgezet te werk ging om de waarheid boven water te krijgen. Ze begonnen met het checken van geruchten over één priester die tientallen kinderen misbruikt zou hebben, maar hoe dieper ze groeven en hoe meer slachtoffers ze interviewden des te groter de beerput bleek. Ze ontdekten dat de katholieke kerk talloze zaken buiten de rechter om had ‘afgehandeld’ en dat er een geheim rehabilitatie-programma was opgezet voor geestelijken die zich aan kinderen hadden vergrepen.

SPOTLIGHT wordt wel gezien als een moderne variant op ALL THE PRESIDENTS’ MEN. Net als die klassieker over het Watergate-schandaal laat dit drama de macht zien van de schrijvende pers. ‘SPOTLIGHT is één van de beste films over de journalistiek die ooit is gemaakt. Zowel aangrijpend als accuraat’, aldus de San Francisco Chronicle.