the_lady_in_the_van.jpg

The lady in the van

The lady in the van

Als een oude zwerfster haar bus niet langer op de openbare weg mag parkeren, nodigt de Britse  schrijver Alan Bennett haar in een opwelling uit die zolang op zijn oprijlaan neer te zetten. Hij heeft er dan uiteraard geen idee van dat ze daar, in haar bus, vijftien jaar lang zal blijven wonen.

THE LADY IN THE VAN is het waargebeurde verhaal van de enigszins vervuilde, dakloos geworden Miss Shepherd die in de jaren zeventig met haar busje in de chique Londense wijk Camden rondzwierf. Alan Bennett, dan al bekend als schrijver voor TV en toneel, laat haar ‘voorlopig’ buiten zijn huis wonen.

Miss Shephard (een glansrol van Maggie Smith) blijkt echter geen gemakkelijke gast. Ze stinkt, heeft geen toilet in de bus, en is niet al te schoon als zij Bennetts badkamer gebruikt. Daarnaast maakt zij van haar hart bepaald geen moordkuil. Buurtbewoners die haar met Kerst eten komen brengen, krijgen een venijnig ’Doe de deur dicht, ik ben bezig’ toegesnauwd. Ook Bennett komt maar moeilijk meer te weten over het vorige leven van zijn logee.

Hoewel Miss Shepherd voor overlast zorgt, is Bennett als schrijver ook gefascineerd door haar. Ze blijkt een onuitputtelijke bron van verhalen die hij gretig gebruikt in zijn werk. De behulpzame Bennett kibbelt in de film dan ook vanaf het begin met zijn andere ‘ík’, de schrijver Bennett, over de vraag of hij de oude vrouw wel zo mag  exploiteren.

Stralend middelpunt van de film is Maggie Smith, die we in Nederland kennen van haar rol als Lady Violet in DOWNTON ABBEY en professor Anderling in de HARRY POTTER-reeks. Met haar air van ‘grande dame’ en haar snijdende opmerkingen zet ze een kattige maar tegelijk ook warmbloedige en aaibare Miss Shepherd neer. Dat maakt THE LADY IN THE VAN een zeer geslaagde, typisch Britse feelgood film.