Valley of love

De hitte van Death Valley spat van het doek af in de film VALLEY OF LOVE. Het is in die bloedhitte dat Isabelle en Gérard elkaar jaren na hun scheiding weer ontmoeten. Hun volwassen zoon Michael heeft hen vlak voor zijn dood per brief gevraagd om te komen. Hij is inmiddels overleden en heeft een soort bedevaart van zeven dagen uitgezet waarin zijn ouders afscheid van hem kunnen nemen.

Isabelle en Gerard besluiten in ieder geval een paar dagen te blijven en samen de route van Michael te volgen. Uit verdriet? Uit schuldgevoel? Al snel blijkt dat ze beiden niet veel contact met hun zoon hadden, Isabelle heeft hem zelfs zeven jaar niet meer gezien. Hoe goed kenden ze Michael eigenlijk nog? Reizend, pratend en zwetend overbruggen Isabelle en Gérard de afgelopen jaren, en vallen ze terug in een vertrouwd kibbelend samenzijn.

Wat de film zo interessant maakt zijn de hoofdrolspelers. De Franse topacteurs Isabelle Huppert en Gérard Depardieu spelen zichzelf. Depardieu wordt in het hotel waar ze logeren door een Amerikaans echtpaar herkend. Als de man even niet op zijn naam kan komen neemt Depardieu zachtzinnig wraak en zet zijn handtekening als Bob de Niro.

Regisseur Nicloux speelt met de grens tussen werkelijkheid en fictie, zoals hij eerder deed in THE KIDNAPPING OF MICHEL HOUELLEBECQ, waarin schrijver Houellebecq zichzelf speelde. Met de hitte en het majestueuze decor van Death Valley onderstreept het de vervreemding tussen de ouders en Michael en tussen Isabelle en Gérard onderling. ‘Gérard Depardieu is fascinerend en mystiek in zijn ultieme alledaagsheid,’ aldus de Volkskrant die de film vier sterren gaf. ‘Met een combinatie van raadsels, dromerigheid en banaliteit klopt Valley of Love helemaal.’