family_affair_a.jpg

A family affair

  • regie: Tom Fassaert

  • NED •documentaire • 2015 • 110 min.

A family affair

A FAMILY AFFAIR van de jonge Nederlandse documentairemaker Tom Fassaert was de openingsfilm van het afgelopen IDFA. Hoofdpersoon van deze bijzondere documentaire is Marianne Hertz, Fassaert’s even excentrieke als narcistische 95-jarige oma. De filmmaker kende haar nauwelijks, al wist hij dat zijn vader en zijn opa vroeger behoorlijk hadden geleden onder haar nukken. Maar wat er destijds allemaal precies was gebeurd? Dat bleef tot nu toe een raadsel. Een raadsel dat Fassaert filmisch hoopte op te lossen toen hij plots door de oude dame zélf werd benaderd vanuit Zuid-Afrika.

Fassaert is haar gaan interviewen en het verslag daarvan zien we terug in A FAMILY AFFAIR. Hertz blijkt vroeger haar eigen zoontjes in een weeshuis te hebben achtergelaten toen ze nog peuters waren. Een paar jaar later heeft ze ze weer opgehaald, maar op dat moment bleken de familiebanden al ernstig verstoord. Die werden er niet beter op omdat ze haar kinderen vervolgens opnieuw in de steek liet zodat ze een carrière als fotomodel kon beginnen. Hertz vestigde zich in Zuid-Afrika, ver van haar eigen gezin en familie.

In A FAMILY AFFAIR combineert Fassaert zijn interviews met archiefbeelden en foto’s die werden geschoten door zijn opa en overgrootopa (de vader van Hertz). Op die manier ontrafelt hij zijn eigen familiegeschiedenis, al blijft het de vraag in hoeverre zijn oma de waarheid spreekt. Het lijkt er eerder op dat ze haar eigen waarheid heeft. Met veel leugentjes om bestwil, maar dat maakt haar verhaal – en de docu – niet minder fascinerend.