the_best_of_idfa_on_tour.jpg

The best of IDFA on tour

  • • 2015 • 246 min.

The best of IDFA on tour

Afgelopen november het International Documentary Film Festival Amsterdam gemist? Geen nood, want op zaterdag 6 februari kunt u in het Filmhuis de belangrijkste prijswinnaars en publieksfavorieten alsnog bekijken. Samen met het festival organiseren we dan het middagvullende programma THE BEST OF IDFA ON TOUR. De volgende vier docu’s staan op de rol:

• AT HOME IN THE WORLD speelt op een Deense school waar jonge vluchtelingen worden voorbereid op het reguliere onderwijs. Eén van hen is de uit Tsjetsjenië gevluchte Magomed, een wat introverte en verlegen jongen van tien jaar. De observerende en poëtische docu volgt Magomeds klas. Daarin wordt geleerd, gezongen, geknutseld, gespeeld en geruzied als op elke andere school, maar blijkt ieder kind zijn eigen pijnlijke geschiedenis te hebben.

• NINNOC gaat over de jonge scholiere Ninnoc, een pientere puber met een spreekwoordelijk rugzakje. Zij voelt zich niet thuis in groepen: ze wil zich niet zomaar aanpassen en wil tegelijkertijd niet worden buitengesloten. Toch wordt ze een buitenbeentje in haar nieuwe klas. De docu speelt zich deels af in haar hoofd. We zien hoe ze zich beweegt door een lege school, in een vol klaslokaal én in een lokaal vol Ninnocs. Winnaar van de IDFA Award voor beste kinderdocu.

• SONITA schetst een portret van de achttienjarige Sonita, een Afghaanse vluchtelinge die zonder verblijfsvergunning in Teheran woont. Zij droomt van een carrière als rapper, maar vrouwen mogen helemaal niet zingen in Iran. Bovendien is ze als bruid 9000 dollar waard. Dit levert een spannend verslag op van een tocht waarin Sonita met vallen en opstaan haar vrijheid bevecht. Winnaar van de IDFA-publieksprijs.

• UKRAINIAN SHERRIFS is een tragikomisch portret van een politieduo in een afgelegen dorp in de Oekraïne. Dat land beschikt over de grootste politiemacht van Europa, maar heeft desondanks moeite om op het platteland voldoende agenten te stationeren. In het dorp Stara Zburievka heeft men daar een bijzondere oplossing voor: twee ‘sherrifs’ uit eigen gelederen bewaken op een onorthodoxe manier de openbare orde. Winnaar van de speciale juryprijs van het IDFA.