Le tout nouveau testament

‘Een geweldige fabel’, ‘het maakplezier druipt ervan af’, en de ‘grappigste Belgische komedie ooit’ – Belgische kranten komen superlatieven tekort als ze Jaco Van Dormaels’ nieuwe film omschrijven. Ook op het filmfestival van Cannes gooide Van Dormaels‘ LE TOUT NOUVEAU TESTAMENT hoge ogen.

Stel je voor: God (Benoît Poelvoorde uit RIEN À DÉCLARER) is een chagrijnige vent, die de wereld heeft geschapen vanuit een smerig appartement in Brussel. Daar woont hij met zijn onderdanige vrouw (geweldige rol van Yolande Moreau) en puberende dochter. Inmiddels is God aardig uitgekeken op zijn schepping en pest hij de mensheid vanachter zijn laptop door rampen te veroorzaken en nieuwe wetten uit te vaardigen zoals: ‘de andere rij gaat altijd sneller’, en ‘net als je je in bad laat zakken gaat de telefoon’.

God’s tienjarige dochter Ea (Pili Groyne), over wie veel minder bekend is dan God’s zoon JC, is het onhebbelijke gedrag van haar vader zat. Zij hackt zijn computer en stuurt alle mensen een sms waarin staat hoe lang zij nog te leven hebben. Te midden van alle chaos die dat veroorzaakt daalt ze, op aanraden van haar broer JC, naar de aarde af om zes nieuwe apostelen te werven en een nieuw testament te schrijven. God kan niet anders dan haar achterna reizen om zijn schepping te redden.

LE TOUT NOUVEAU TESTAMENT is een hilarische achtbaanrit, waarin giraffen hun weg zoeken tussen de flats van Brussel, God knetterend ruzie maakt met zijn vrouw en dochter, en Catherine Deneuve als nieuwe apostel verliefd raakt op een gorilla. De film zit boordevol absurde visuele grappen en is een hit in België en Frankrijk.