i_nostri_ragazzi.jpg

I nostri ragazzi

I nostri ragazzi

I NOSTRI RAGAZZI is HET DINER, maar dan net even anders. Regisseur Ivano De Matteo bewerkte het uiterste succesvolle boek van Herman Koch voor de Italiaanse cinema. Het verhaal is bekend: twee broers, Massimo en Paolo, eten geregeld met hun vrouwen in hetzelfde chique restaurant. De diners gaan over van alles en nog wat, tot er een video van een bewakingscamera opduikt waarop twee jongeren een dakloze zwerfster mishandelen. De daders lijken verdacht veel op hun puberkinderen.

Waar Menno Meyjes in zijn Nederlandse film HET DINER (2013) Koch’s boek op de voet volgde, heeft De Matteo het verhaal op punten aangepast. Paolo is een gevoelige kinderarts en geen geschiedenisleraar, en Massimo is geen politicus maar een succesvolle advocaat. Het drama speelt zich in de Italiaanse versie bovendien niet tijdens één etentje af, maar ontrolt zich over een aantal weken.

Toch blijft de kern overeind: Paolo en Massimo zijn zeer verschillend en al vanouds rivalen, en ook hun vrouwen Sofia en Clara liggen elkaar niet erg. Hun broze verhouding komt door de TV-beelden van de mishandeling onder hoogspanning te staan. En bij allemaal draait het om de vraag: hoe ver ga je om je kinderen te beschermen?

Tegen de achtergrond van het hedendaagse Rome ontvouwt zich een psychologisch drama waarin de ouders en de kinderen ieder op hun eigen manier reageren op nieuwe onthullingen en wendingen in het verhaal. Het gaat over grote vragen van goed en kwaad, recht en gerechtigheid. Dat levert ook in de Italiaanse variant een uiterst spannende film op. En dan te bedenken dat Cate Blanchett voor haar regiedebuut nog werkt aan een Engelstalige film over Koch’s boek!