Irrational man

Je kunt er de klok haast op gelijk zetten: een nieuwe film van Woody Allen. IRRATIONAL MAN heet zijn meest recente tragikomedie, die eerder dit jaar in première ging tijdens het Filmfestival van Cannes. Allen verwerkte er zijn vertrouwde ingrediënten in: beroemde acteurs (dit keer Joaquin Phoenix en Emma Stone), een existentiële crisis, een flinke dosis mild-ironische humor, een soundtrack met jazzy muziek – afijn, u kent vast het recept. Dit keer levert het misschien geen instant-klassieker als BLUE JASMINE op, maar wel een erg vermakelijke komedie.

De irrationele man uit de titel is filosofiehoogleraar Abe Lucas (Phoenix, mét buikje), die een flinke dip doormaakt. Ooit droomde hij ervan om de wereld te veranderen, maar de realiteit blijkt heel anders: Abe is een passieve en alcoholistische intellectueel geworden met een ingedut (seks)leven, die ook nog eens twijfelt aan de zin van zijn bestaan. Wanneer hij een nieuwe baan krijgt in een kleine Noord-Amerikaanse universiteitsstad probeert Abe uit deze neerwaartse spiraal te komen en knoopt hij liefst twee relaties aan. Allereerst valt hij voor de avances van zijn collega Rita (Parker Posey), een middelbare vrouw die probeert te ontsnappen aan een slecht huwelijk. Maar belangrijker is de platonische relatie die hij krijgt met Jill (Stone), één van zijn jonge slimme studentes. Wandelend en kletsend probeert Jill haar sombere prof op te vrolijken. En wanneer ze tijdens een diner bij toeval een gesprek horen aan de tafel naast hen neemt het verhaal een bijzondere wending...

De bijna 80-jarige Allen denkt trouwens nog steeds niet aan zijn pensioen. En waarom zou hij ook? Allen is zelfs druk bezig met een nieuwe carrièrestap: volgend jaar komt er in de VS een zesdelige TV-serie uit die hij schrijft én regisseert. Wordt ongetwijfeld vervolgd.