Belle

Dido, officieel  Dido Elizabeth Belle Lindsay, is de dochter van een rijke Britse marineofficier en een slavin. Als haar moeder bij haar geboorte in 1761 overlijdt, brengt haar vader haar onder bij zijn oom, de kinderloze opperrechter Lord Mansfield en diens vrouw. Zelf gaat hij immers weer de zee op en het echtpaar Mansfield voedt al een ander geadopteerd nichtje op, de vrolijke Elizabeth.

Dido en Elizabeth groeien op als zusjes. Toch is het verschil tussen de donkere Dido en de blanke Elizabeth soms pijnlijk voelbaar. Als ‘dame’ in het huis staat Dido boven de bedienden, maar als er gasten komen mag ze niet met de familie meeëten aan tafel.

Dido is slim, en niet op haar mondje gevallen. Als ze groter wordt begeeft ze zich samen met haar nichtje op de 18e eeuwse huwelijksmarkt, met de bijbehorende keuzes tussen liefde en welzijn die we kennen uit de verhalen van Jane Austen. Dido’s positie verandert echter drastisch als haar vader overlijdt en zij zijn fortuin erft. Ineens is zij, met haar geld, een gewilde huwelijkspartner voor verarmde adellieden. Op de achtergrond speelt ondertussen een geruchtmakende rechtszaak. Het oordeel van rechter Mansfield daarin kan de aanzet zijn voor de afschaffing van de slavernij. Dido volgt de zaak op de voet.

BELLE gaat over grote kwesties, zoals slavernij, racisme en een vleugje feminisme, verpakt in een optimistisch kostuumdrama. Regisseur Amma Assante kwam op het idee voor de film toen zij een 18e eeuws schilderij zag waarop – ondenkbaar in die dagen – een gekleurde vrouw gelijkwaardig aan een blanke vrouw werd afgebeeld. Opkomend actrice Gugu Mbatha-Raw zet een geweldige Dido neer, die weigert te accepteren dat ze ook maar iemands eigendom zou kunnen zijn.