la_meglio_gioventu.jpg

La meglio gioventù (incl. maaltijd)

La meglio gioventù (incl. maaltijd)

Net als het verwante NOVECENTO (1976) is LA MEGLIO GIOVENTÙ (2003) uitgegroeid een moderne en veelbekroonde klassieker. Beide zijn kronieken waarin een Italiaanse familie gedurende een lange periode wordt gevolgd. En beide draaien om twee mannen die elkaars tegenpolen zijn, maar desondanks lief en leed met elkaar blijven delen.

LA MEGLIO GIUVENTÙ gaat over de broers Nicola (Luigi Lo Cascio) en Matteo (Alessio Boni). Wij maken halverwege de jaren zestig kennis met ze, als ze nog jonge studenten zijn. Door het (nood)lot lopen hun levenspaden echter uit elkaar: Matteo wordt agent bij een anti-terreur brigade, Nicola een succesvol psychiater.

Via sprongen in de tijd zien we de broers veranderen. Maar niet alleen de broers, ook hun familieleden en Italië zélf. LA MEGLIO GIOVENTÙ is namelijk niet alleen een familiekroniek, maar veel meer nog een kroniek over Italië. Regisseur Marco Tullio Giordana verweefde heel behendig de belangrijkste mijlpalen van de na-oorlogse geschiedenis van zijn land in het verhaal: variërend van de studentenprotesten in de jaren zestig tot de aanslagen door de Rode Brigades in de jaren zeventig en de economische neergang in de jaren tachtig.

Het is lastig uit te leggen waardoor LA MEGLIO GIOVENTÙ zo’n bijzondere ervaring is. Komt het door de prachtige landschappen in Noorwegen, Toscane en Sicilië? Of door het feit dat je je als kijker een lid van de familie gaat voelen? Of door het verhaal, waarvan de basis wordt gelegd in het ijzersterke eerste anderhalf uur waarin we een hartverscheurende Jasmine Trinca (LA STANZA DEL FIGLIO) tegenkomen als schizofreen meisje? U heeft liefst zes uur om daar zelf achter te komen...