preloader.gif vr 23 20:30
preloader.gif do 29 20:30
AUGUSTUS
la_isla_minima.jpg

La isla mínima

  • regie: Alberto Rodrí­guez

  • met: Javier Gutiérrez • Raúl Arévalo • Marí­a Varod

  • SPA •misdaad, thriller • 2015 • 105 min.

La isla mínima icon_reserveer.png

In één van de beste Spaanse thrillers ooit zoeken twee rechercheurs in de verlaten zuidelijke delta naar twee tienermeisjes.

LA ISLA MÍNIMA opent met ongekend mooie beelden van het gebied waar dit Spaanse misdaaddrama zich afspeelt. Vanuit de lucht zoekt de camera de moeraslanden van de Guadalquivir af, zo’n 20 km van Sevilla verwijderd. Een verlaten delta met hier en daar een boerendorp – voor vogels is het een eldorado.

Het is september 1980. De naweeën van het Franco-regime zijn nog voelbaar, de weg naar democratie is nog niet geplaveid. Twee rechercheurs uit Madrid reizen af naar het zuiden om een vermissingszaak van twee tienermeisjes te onderzoeken. Ze zijn elkaars tegenpolen: Juan is een harde en van de oude stempel, de jongere Pedro is duidelijk van de nieuwe lichting. Van een collegiale samenwerking is dan ook niet altijd sprake.

De rechercheurs krijgen te horen dat de verdwenen zusjes Estrella en Carmen na een bezoek aan de kermis niet meer zijn thuisgekomen. Ze gaan op jacht naar getuigen en proberen zich een beeld te vormen van de meisjes. Die waren bepaald niet bedeesd, vertellen dorpelingen, en een vrouw heeft ze aan de rand van het dorp in een witte Citroën zien stappen. Met de vader van de zusjes valt niet te praten, de moeder helpt de rechercheurs heimelijk wel op weg. Dat er iets speelt in het gezin is dus duidelijk. Wanneer de twee gehavende lichamen worden gevonden, komt er wat schot in de zaak. Nu nog de moordenaar... maar zo eenvoudig ligt dat niet. Het boerendorp blijkt één groot wespennest.

LA ISLA MÍNIMA was een groot succes in Spanje (3,5 miljoen bezoekers), waar de film met tien Goya’s werd gelauwerd. Maar ook daarbuiten wordt deze sfeervolle en ingetogen geacteerde thriller gewaardeerd door publiek en pers.


Deze film is deze zomer onderdeel van de Filmbundel ‘Misdaad in Spanje

Het is de sfeer die deze thrillers uit Spanje zo bijzonder maakt. Geen overdadig bloedvergieten of wilde achtervolgingen, maar weldoordachte verhaallijnen met intelligente dialogen in een uitgekiende setting. Vooral LA ISLA MÍNIMA – met tien Goya’s bekroond – is een topper. En net alsTODOS LO SABEN speelt het verdwijningsdrama zich af op het pittoreske platteland. met EL REINO keren we terug naar de grote stad waar een gehaaide politicus klem komt te zitten in een almaar uitdijend fraudeschandaal.

- - - - -

Filmzomer 2019
Filmbundel 8: Misdaag in Spanje

- - - - -

Filmzomer 2019
Het programma van juli en augustus heeft dit jaar een nieuwe opzet: de Filmzomer van het Filmhuis is opgebouwd uit acht filmbundels, elk met een specifiek thema. In iedere bundel zit één nieuwe film om verrast door te worden (zoals EL REINO), aangevuld met een bijpassend hoogtepunt uit het afgelopen seizoen (mocht u die gemist hebben of nog eens willen zien).

Elke derde titel in een filmbundel is een comeback van een onderscheidende oudere film. Sommige verdienen nu eenmaal het grote doek.

Elke filmbundel waarvan u alle drie de films bezoekt levert een vrijkaartje op voor ná de Filmzomer – bewaar daarvoor wel uw entreebewijzen. En mocht u zelf een heel andere filmbundel ontdekken tussen onze 24 zomerfilms, dien die dan gerust in, met uw motivatie. Met een beetje mazzel belonen we die ook! Ook hier geldt: bewaar uw drie (of meer)