testament_of_youth.jpg

Testament of youth

Testament of youth

Alicia Vikander, onthoud die naam. De 25-jarige Zweedse actrice is misschien wel het grootste filmtalent sinds Saoirse Ronan en Carey Mulligan. Eerder had ze al belangrijke bijrollen in A ROYAL AFFAIR en ANNA KARENINA, dit jaar brak ze definitief door met twee veelzijdige hoofdrollen: als menselijke robot in de SF-film EX MACHINA en als verpleegster in het oorlogsdrama TESTAMENT OF YOUTH.

Regisseur James Kent baseerde zijn debuutfilm op de gelijknamige memoires van de Britse schrijfster Vera Brittain. We zien hoe Brittain (Vikander) zo’n honderd jaar geleden als slimme jonge vrouw gaat studeren aan het beroemde Oxford – tegen alle vastgeroeste principes van die tijd in. Via haar broer Edward ontmoet ze er aankomend dichter Roland (Kit Harington uit GAME OF THRONES) en de twee krijgen al snel een romance.

Helaas worden hun plannen doorkruist door het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog. Edward en Roland gaan vechten aan het front, waardoor Brittain alleen achterblijft in Oxford. Vervolgens neemt ze een drastisch besluit: ze zet haar studie aan de universiteit stop en laat zich omscholen tot militair verpleegkundige, zodat ze gewonde soldaten kan gaan verzorgen. Ook Brittain belandt hierdoor aan de frontlinie. Ze ziet er de waanzin van de loopgravenoorlog en lijdt er uiteindelijk ook zelf tragische verliezen.

TESTAMENT OF YOUTH focust niet zozeer op de gruwelen van de oorlog, al blijven die natuurlijk niet helemaal buiten beeld. De film is echter bovenal een bijzonder liefdesdrama tegen de achtergrond van de oorlog, net zoals ATONEMENT uit 2007. ‘Knap gemaakt, vakkundig geacteerd, prachtig gefilmd en echt ontroerend. Eén van die zeldzame filmervaringen die gewoon bijna perfect zijn’, aldus de New York Observer.