schneider_vs_bax.jpg

Schneider vs. Bax

  • Ook met Tom Dewispelaere:

  • Nr. 10
  • nr10.jpg

Schneider vs. Bax

Amper twee jaar na het bejubelde BORGMAN komt Alex van Warmerdam al met zijn nieuwe film: SCHNEIDER VS. BAX, opnieuw een eigenzinnige kruising tussen komedie en drama. Anders dan zijn voorganger werd de film niet geselecteerd voor het Festival van Cannes, maar desondanks schiet de regisseur er weer vol mee in de roos.

Dat laatste zelfs vrij letterlijk. SCHNEIDER VS. BAX gaat namelijk over de strijd tussen twee huurmoordenaars die elkaar het leven zuur maken. Bax (Tom Dewispelaere) is een ogenschijnlijk brave huisvader, die nota bene op zijn eigen verjaardag een opdracht krijgt van zijn maffiose baas Mertens. Die wil dat hij zo snel mogelijk zijn collega Schneider (Van Warmerdam) uitschakelt. Wat Bax niet weet is dat Mertens een dubbelspel speelt: hij heeft Schneider gebeld om hem te waarschuwen voor zijn opponent.

Waarom? Dat doet er eigenlijk niet zo toe in deze film. Want eigenlijk gaat het verhaal vooral over de uitgerangeerde Schneider, die in een wit zomerhuisje tussen het wuivende riet woont en zich onledig houdt met schrijven, drank en drugs. We zien hem eerst met zijn veel te jonge vriendin Nadine (Eva van de Wijdeven), die hij wegstuurt wanneer zijn getroubleerde dochter Francisca (Maria Kraakman) na jaren weer eens op bezoek komt. De kloof tussen vader en dochter is groot, maar wordt kleiner zodra ze belaagd worden door Bax. Sterker nog: dan blijkt Francisca net als haar pa een duistere kant te hebben.

Van Warmerdam noemt SCHNEIDER VS. BAX zelf een oer-Nederlandse western. Zonder woestijn of cactussen, maar met water en riet. Heel veel riet zelfs. En ja, ook met geweren en heuse shoot-outs. Maar vooral met veel humor: soms subtiel, soms morbide, altijd vintage Van Warmerdam. Zijn fans weten dan genoeg.