le_meraviglie.jpg

Le meraviglie

Le meraviglie

Alba Rohrwacher is misschien niet de beroemdste actrice van Italië, maar wel één van de beste. Denk maar aan haar verpletterende hoofdrol in DE EENZAAMHEID VAN DE PRIEMGETALLEN. Haar zus Alice Rohrwacher heeft juist een heel ander talent: regisseren. Beide Rohrwachers maakten vorig jaar furore in Cannes, waar hun plattelandsdrama LE MERAVIGLIE de Grote Juryprijs won.

Centraal in LE MERAVIGLIE (‘DE WONDEREN’) staat een tikkeltje alternatief en anarchistisch gezin, dat op het Italiaanse platteland woont in een grote vervallen boerderij annex imkerij. Ze komen rond van de honing die de Duitse pater familias Wolfgang – type ruwe bolster, blanke pit – oogst bij zijn bijenvolken. Samen met zijn Italiaanse vrouw Angelica (Rohrwacher) heeft Wolfgang vier jonge kinderen, die hij het liefst afschermt van de moderne buitenwereld vol regels en geboden.

Dat laatste mislukt natuurlijk, zeker wanneer zijn tienerdochter Gelsomina de familie aanmeldt voor ‘De wonderen van het platteland’, een TV-show over het boerenleven. Zij krijgen daardoor de excentrieke presentatrice Milly Catena (Monica Bellucci) over de vloer, en uiteindelijk worden ze geselecteerd voor de opnames van het programma op een idyllisch eilandje.

Daar ontpopt LE MERAVIGLIE zich als een haast magisch-realistisch drama, waarin droom en werkelijkheid net zo hard botsen als modern en traditioneel. ‘De vraag van de film is: kan dat eigenlijk nog, je eigen leven leiden? Los van de beperkingen van anderen? LE MERAVIGLIE mag dan Italiaanse genen hebben, het is het universele verhaal over de zoektocht naar vrijheid’, aldus de Filmkrant.