selma.jpg

Selma

  • regie: Ava DuVernay

  • met: David OyelowoTom Wilkinson • Jim France

  • GBR/USA •biopic, drama, historie • 2015 • 128 min.

Selma

Martin Luther King kennen we vooral van zijn legendarische ‘I have a dream’-speech uit 1963. Twee jaar later hadden zwarte Amerikanen formeel kiesrecht. Maar daadwerkelijk stemmen was nog een hele klus. Zo moet Annie Lee Cooper (Oprah Winfrey), die in de zuidelijke stad Selma stemrecht aanvraagt, alle rechters in de deelstaat Alabama opnoemen. Weet ze die niet? Jammer, dan kan ze zich niet laten registreren.

De vlam slaat in de pan als blanke racisten vier zwarte meisjes vermoorden in een kerk in Alabama. De zwarte bevolking wil actie en écht gelijke rechten. King, die net de Nobelprijs voor de Vrede heeft gekregen, organiseert daarom een protestmars. Daarbij kiest hij bewust voor Selma, omdat hij voorziet dat de politie daar hard zal ingrijpen. En dat gebeurt: met overmacht slaat de oproerpolitie op de demonstranten in. Wat volgt is geschiedenis.

SELMA laat King (een geweldige rol van David Oyelowo) niet alleen zien als charismatische dominee, maar ook als de strategische leider die doelgericht de blanke suprematie wil ontmantelen. Regisseur Ava DuVernay maakte een eerlijk portret, waarin ze ook King’s zwakke kanten niet schuwt. In de VS kreeg zij veel kritiek omdat president Lyndon B. Johnson (Tom Wilkinson) niet al te positief wordt afgeschilderd. Ach, reageerden DuVernay en Oyelowo, sommige mensen focussen nu eenmaal graag op de rol van de witte man. ‘Dit is een verhaal over al die dappere mensen die de strijd zijn aangegaan voor burgerrechten in het zuiden van de VS. Zij hebben daarvoor hun leven op het spel gezet,’ aldus de regisseur.

Onvoorstelbaar dat SELMA maar voor twee Oscars werd genomineerd, vond ook het Parool dat vier sterren uitdeelde aan het drama. Uiteindelijk won de film wel een troost-Oscar voor de beste originele filmsong (‘Glory’ van John Legend en Lonnie Lynn).