Suite française

Het had maar een haar gescheeld of SUITE FRANÇAISE was er helemaal nooit geweest. Het oorlogsdrama is namelijk gebaseerd op een verhaal van de Frans-Oekraïense schrijfster Irène Némirovsky, die in 1942 overleed in Auschwitz. Pas ruim vijftig jaar na haar dood ontdekte Némirovsky's dochter in een oude koffer enkele manuscripten van haar moeder, die in 2004 werden uitgegeven als 'Suite française' - in Nederland bekend als 'Storm in juni'. Wereldwijd werd deze novelle een bestseller, dus een verfilming kon niet uitblijven.

SUITE FRANÇAISE begint in het voorjaar van 1940, als Frankrijk onder de voet wordt gelopen door het Duitse leger. Het land is in complete chaos: Parijzenaars ontvluchten en masse de hoofdstad, maar op het platteland blijkt de bezetter eveneens de baas. Zo ook in het dorpje Bussy, waar de jonge Lucile Angellier (Michelle Williams) samen met haar dominante moeder (Kristin Scott Thomas) woont. Lucile's man is door de Duitsers afgevoerd als krijgsgevangene en tot overmaat van ramp wordt haar huis ingenomen door de jonge Duitse officier Bruno von Falk (Matthias Schoenaerts). Aanvankelijk moet Lucile helemaal niets van hem hebben, maar uiteindelijk bloeit er iets op tussen de twee.

Net als in zijn kostuumdrama THE DUCHESS wist de Britse succesregisseur Saul Dibb ook voor SUITE FRANÇAISE weer tal van grote sterren te strikken. Hij schoot zijn romantische film op klassiek 35mm-materiaal op buitenlocaties in Frankrijk en België, waardoor alles heel authentiek oogt. Bijzonder is bovendien het vrouwelijke perspectief van het oorlogsdrama. 'Er zijn al talloze films waarin we zien wat oorlog is voor mannen. SUITE FRANÇAISE focust juist op ervaringen van vrouwen, gebaseerd op het werk van een vrouwelijke schrijfster die werd gedood door de bezettingsmacht die ze zelf beschreef', aldus de regisseur.