la_vie_de_jean_marie.jpg

La vie de Jean-Marie

La vie de Jean-Marie

LA VIE DE JEAN-MARIE is een documentaire over een Nederlandse pastoor in de Pyreneeën. Filmmaker Peter van Houten volgde deze innemende man zes jaar lang op de voet tijdens zijn leven en werk. Het resultaat is een aanstekelijk portret van een energieke baas op leeftijd, doorweven met prachtige beelden van de ruige bergstreek.

Jean-Marie vertelt hoe hij als oudste zoon van een groot gezin in 1949 terechtkomt in Zuid-Frankrijk, diep in de Pyreneeën. Zijn vader heeft daar een berg gekocht – dat kon nog in die tijd. Oude foto’s laten het boerenbestaan van de familie zien.

Als jonge volwassene leert Jean-Marie de meisjes waarderen, maar tot een huwelijk komt het niet. Hij beseft dat er voor hem geen toekomst is als gezinshoofd en speelt met de gedachte om priester te worden. ‘Maar ik beminde Jezus nog niet’, vertelt hij openhartig, ‘daar waren heel wat gebeden voor nodig.’ Toch bant hij de vrouwen niet uit zijn leven en krijgt hij op latere leeftijd zelfs een platonische relatie met Chantal. De dorpsroddels schuift hij terzijde. ‘In de hemel is iedereen broer en zus, kan je naar vrouwen kijken zoveel als je wilt’, luidt doodleuk zijn commentaar.

Sinds 1987 is Jean-Marie pastoor in Odette en de omliggende dorpjes. Elke dag draagt hij ergens een mis op, met of zonder kerkgangers. Naast zijn pastorale leven werkt hij in de moes- en bloementuin en plant hij met zorg dennenboompjes – zijn hond graaft voor hem de kuilen. Met dezelfde inzet bouwt hij aan zijn huis of restaureert hij de kerk. Wanneer Jean-Marie 75 is gaat hij met pensioen en vertrekt hij naar Corsica, samen met Chantal.

Het lichtvoetige LA VIE DE JEAN-MARIE werd op het afgelopen IFFR gewaardeerd met een vierde plaats in de publiekspoll.