10000km.jpg

10.000 km

  • regie: Carlos Marques-Marcet

  • met: Natalia Tena • David Verdaguer

  • SPA •drama, komedie, romantiek • 2014 • 99 min.

10.000 km

Bij de moderne Spaanse cinema denk je al snel aan Pedro Almodóvar of Julio Médem, maar het land heeft veel meer te bieden op filmgebied. Dat bewijst de jonge regisseur Carlos Marques-Marcet met zijn debuut 10.000 KM, een ingenieus drama waarin de relatie van twee dertigers op de proef wordt gesteld doordat ze op 10.000 kilometer van elkaar komen te wonen.

In het begin van de film is alles nog koek-en-ei. De knappe fotograaf Alex (Natalia Tena, bekend van HARRY POTTER en GAME OF THRONES) woont samen met haar vriend Sergi (David Verdaguer) in een appartement in Barcelona, waar ze samen een gezin willen stichten. Maar dan krijgt Alex het aanbod om een jaar lang te komen werken in Los Angeles. Sergi kan vanwege zijn werk als leraar niet mee naar de Amerikaanse westkust, waardoor ze hun relatie plots anders moeten invullen.

Dankzij internet lijkt dat aardig te lukken: via Skype, WhatsApp, Facebook, Google Maps en hun mobieltje blijven de twee ogenschijnlijk heel close – ondanks de afstand die hen scheidt. Langzaam maar zeker groeit er echter een kloof tussen beiden. Alex maakt nieuwe dingen mee en leert andere mensen en culturen kennen, terwijl Sergi het gevoel heeft dat zijn saaie leven in Barcelona stil staat. Dan blijkt 10.000 kilometer toch wel heel ver.

Marques-Marcet bouwde 10.000 KM heel slim op: hij begint met een zwierig gefilmde proloog die uit één opname van bijna een kwartier bestaat. Daarna schakelt hij deels over op andere technieken: zo kijken we soms rechtstreeks mee via de schermpjes van telefoon of laptop. En terwijl de afstand tussen de hoofdrolspelers letterlijk en figuurlijk groter wordt, worden de scènes steeds korter. Dat levert een vernieuwende en frisse film op – soms grappig, soms ontroerend – met een hoofdrol voor de social media.