the_imitation_game.jpg

The imitation game

The imitation game

Benedict Cumberbatch is dé Britse acteur van dit moment. Hij maakte furore in de TV-serie SHERLOCK en speelde in tal van films, waaronder het veelgeprezen TINKER TAILOR SOLDER SPY en ATONEMENT. Hij bevestigt zijn status in THE IMITATION GAME. Daarin speelt hij Alan Turing, de Britse wiskundige die aan de wieg stond van de moderne informatica. Hij was de grondlegger van de Turing-machine waarmee tijdens de Tweede Wereldoorlog de Duitse communicatiecodes werden gekraakt.

In THE IMITATION GAME zien we hoe Turing samen met een team wetenschappers de zogeheten Enigma-code van de Duitsers probeert te ontcijferen. Hij heeft het niet makkelijk in zijn team. Door zijn autistische trekjes en solistische optreden maakt Turing zich niet geliefd en wordt hij tegengewerkt. Dankzij de hulp van zijn collega Joan Clarke (Keira Knightley) komen ze als team toch verder en na toestemming van Churchill krijgen ze uiteindelijk groen licht voor de bouw van de Turing-machine.

Behalve op zijn werk als eigenzinnig wetenschapper focust THE IMITATION GAME ook op het gecompliceerde karakter van Turing. Hij was homo in een tijd dat dit in Engeland nog niet geaccepteerd en zelfs strafbaar was. Na de oorlog werd hij in 1952 vanwege zijn homoseksualiteit veroordeeld tot chemische castratie. Turing stierf twee jaren later, vermoedelijk door zelfmoord. Zijn leven bevat meer dan voldoende ingrediënten voor een film vol drama en spanning. Een kolfje naar de hand van regisseur Morten Tyldum (HEADHUNTERS, naar de thriller van Jo Nesbø), die het beste uit zijn acteurs naar boven haalt – Cumberbatch en Knightley voorop.