samba.jpg

Samba

Samba

Het Franse regisseursduo Eric Toledano en Olivier Nakache heeft – na de ongekende hit INTOUCHABLES – een nieuwe film gemaakt: SAMBA. Omar Sy speelt opnieuw één van de hoofdrollen, naast steracteurs als Charlotte Gainsbourg en een olijke Tahar Rahim. Alles is uit de kast gehaald om het succes van INTOUCHABLES te evenaren. Ook de afwisseling van harde werkelijkheid en – in iets mindere mate – humor vindt in SAMBA zijn weg. Zelfs het onderliggende thema is gelijk: Parijzenaars uit verschillende milieus ontmoeten elkaar en beïnvloeden gaandeweg elkaars leven.

Bij de fraaie openingsbeelden van SAMBA is de camera gericht op vrolijk dansende mensen rond een giga bruidstaart, die even later door vier kelners wordt weggedragen. De camera volgt hen – in één doorlopend shot – naar de keuken en zoekt verder. Daar, in de spoelkeuken staat Samba Cissé (Sy) de etensresten van hoge stapels borden te vegen.

Samba komt uit Senegal en woont al tien jaar illegaal in Parijs, maar de hoop op een verblijfs- en werkvergunning én een beter leven heeft hij nimmer opgegeven. Met allerlei hap-en-snapbaantjes probeert hij z’n broek op te houden.

Zijn zaak wordt behandeld door Alice (Gainsbourg), die op therapeutische basis als vrijwilliger op het asielbureau werkt. Na een burn-out is ze nog steeds het spoor bijster, leeft op pillen en ligt nachten lang wakker. De twee raken – zij het zeer aarzelend – op elkaar gesteld, maar het is lang niet vanzelfsprekend dat hun levens kunnen samengaan. Samba heeft de pech zich steeds weer in onmogelijke situaties te manoeuvreren en voor Alice lijkt de terugkeer naar haar baan als manager nog ver weg. Toch vinden ze uiteindelijk met elkaars hulp weer grond onder hun voeten.