My old lady

Parijs is voor veel Amerikanen een stad uit een sprookje. Elegant, verfijnd, maar raadselachtig Europees. De vijftiger Mathias (Kevin Kline), die financieel op een dood spoor zit, kan daarom zijn geluk niet op als blijkt dat zijn rijke vader hem een ruim appartement in Parijs heeft nagelaten. Het leven lijkt hem opeens weer toe te  lachen. Voor zo’n flat moet hij toch miljoenen kunnen krijgen? Vol verwachting reist Mathias af naar Frankrijk.

Het huizenblok bestaat en het fraaie appartement ook, maar er is een probleem: er woont al iemand. De 92-jarige Mathilde (Maggie Smith, BEST EXOTIC MARIGOLD HOTEL) is niet van plan te verhuizen, zoals ze Mathias in venijnige woordenwisselingen laat weten. Volgens de Franse wet hoeft dat ook niet. Mathilde mag als vorige eigenaar van het appartement daar tot haar dood blijven wonen. Na haar overlijden ‘erft’ de nieuwe eigenaar dan de woning.

Daarmee pakt de erfenis compleet anders uit dan Mathias gehoopt had. Ook al omdat Mathilde’s inwonende dochter Chloe (Kristin Scott Thomas) vanaf het begin een hekel heeft aan de nieuwe Amerikaanse huisbaas. Mathias raakt steeds dieper verstrikt in het dispuut over de woning en begint zich af te vragen waarom zijn vader hem uitgerekend deze flat heeft nagelaten.

Van een komedie krijgt MY OLD LADY gaandeweg een diepere psychologische laag, waar de drie topacteurs zich vol overgave in uitleven. Vooral Kline, die bekend staat om zijn meer luchtige rollen, is de ster van de film – hij kan nu ook eens zijn meer duistere kanten laten zien.