the_trip_to_italy.jpg

The trip to Italy

The trip to Italy

Michael Winterbottom had in 2010 een onverwachte filmhit met THE TRIP, een droog-komische film rond Steve Coogan (24 HOUR PARTY PEOPLE) en Rob Brydon. De twee Britse komieken speelden daarin uitvergrote versies van zichzelf: twee snobs die voor een kwaliteitskrant kris-kras door Engeland reizen om sterrenrestaurants op de korrel te nemen. Het eten bleek echter bijzaak – de film dreef vooral op de grappige dialogen en de vele imitaties van beide acteurs.

Een vervolg op dit succes kon haast niet uitblijven. Dat werd THE TRIP TO ITALY: zelfde idee, zelfde soort humor, zelfde regisseur én natuurlijk dezelfde acteurs. Maar toch anders. Coogan en Brydon trekken dit keer van Ligurië tot Capri langs pittoreske Italiaanse steden en volgen daarbij de voetsporen van enkele beroemde dichters. Ondertussen laven ze zich in sjieke restaurants aan la dolce vita. En troeven ze elkaar tijdens hun lange conversaties af met imitaties, waarbij vooral beroemde collega’s als Michael Caine het moeten ontgelden.

Net als THE TRIP is THE TRIP TO ITALY een ingekorte versie van een TV-serie die Winterbottom eerder maakte voor de BBC. De Britse regisseur bewijst daarmee opnieuw een alleskunner te zijn, die komedies succesvol afwisselt met drama’s (IN THIS WORLD), science-fiction (CODE 46), docu’s (THE SHOCK DOCTRINE) en andere filmgenres. Quite brilliant, zouden zijn landgenoten zeggen.