Clouds of Sils Maria

Wat te doen? Maria Enders (Juliette Binoche) is een gevierd internationaal actrice. Twintig jaar geleden is zij bekend geworden door een toneelstuk over een jonge vrouw, die een oudere vrouw die verliefd op haar is tot zelfmoord drijft. Maria glorieerde destijds als de 18-jarige Sigrid. En nu vraagt een opkomend regisseur haar om het toneelstuk opnieuw te spelen, maar dan in de rol van de versmade oudere vrouw Helena.

Hij weet het ook zo mooi te zeggen: ‘Sigrid en Helena zijn één en dezelfde persoon. En omdat jij Sigrid was, kan alleen jij Helena spelen’. Maar de mooie Maria twijfelt. Moet zij nu uitgerekend deze rol aannemen, terwijl iedereen nog weet hoe zij als Sigrid furore maakte? Én terwijl haar tegenspeelster Jo-Ann Ellis (Chloë Grace Moretz) een brutale jonge Hollywood-actrice is, die voortdurend in schandalen verzeild raakt?

Samen met haar persoonlijk assistente Valentine (Kristen Stewart) trekt zij in het Zwitserse huis van de net overleden schrijver van het toneelstuk. Wandelend door het majestueuze berglandschap wikt en weegt ze, ondertussen met Val haar rol oefenend.

CLOUDS OF SILS MARIA is een fascinerend inkijkje in het leven van een bekende actrice. De film is volgens regisseur Olivier Assayas om Binoche heen gevouwen. We zien haar recepties bezoeken, lunchen met relaties, reizen in treinen en taxi’s – met haar assistente als trouwe schaduw. De rol die ze instudeert en haar leven met Val zijn parallelle werelden, waarin het gaat om ouder worden, eerlijk en kwetsbaar durven zijn. Een prachtig acteurs-drama, met geweldige hoofdrollen van Binoche en Stewart. Niet voor niets gaf de Filmkrant 4,5 sterren.