boyhood.jpg

Boyhood

Boyhood

BOYHOOD is een uniek project. Maar liefst twaalf jaar trok regisseur Richard Linklater uit voor dit drama. Elk jaar maakte hij opnamen van hoofdrolspeler Ellar Coltrane, die in BOYHOOD Mason speelt. Je ziet hem van een zesjarig jochie daadwerkelijk opgroeien tot een 18-jarige op de drempel van volwassenheid. Ook schoot Linklater elk jaar scènes met de filmouders en het zusje van Mason: Patricia Arquette  als moeder Olivia,  Ethan Hawke als de vrijgevochten Mason senior en Lorelei Linklater als zusje Samantha. Dat levert een fascinerend portret op van een gebroken gezin uit de Texaanse suburbs.

BOYHOOD begint als Mason zes jaar is en in het gras naar de wolken ligt te kijken. Heel gewoon. Er gebeurt niets spectaculairs. Je ziet Mason en de anderen hamburgers eten, bowlen en in winkelcentra hangen. En tegelijkertijd gebeurt er van alles. Mason’s ouders zijn net gescheiden. De kinderen volgen hun moeder en verhuizen met haar mee, ook als zij een nieuwe vriend krijgt en het stel weer uit elkaar gaat. Hun vader blijft aanwezig in hun leven en de gesprekken met hem worden steeds belangrijker.

Linklater houdt ervan met de tijd te spelen, zo blijkt ook uit zijn BEFORE-reeks waarin de acteurs steeds negen jaar verder in hun leven zijn. ‘Het geheugen klampt zich vast aan kleine dingen, om redenen die je niet eens weet,’ zegt Linklater daarover in de NRC. ‘Het idee was een film te maken over dat soort verglijdende momenten.’ Het resultaat is een ontroerende film, die van bijna alle critici het maximale aantal sterren krijgt en die gezien wordt als één van de spraakmakendste films van de afgelopen jaren.