the_double.jpg

The double

The double

Mia Wasikowska is één van de populairste actrices in de arthouse-wereld. Afgelopen juni was de jonge Australische nog bij ons te zien als avonturierster in TRACKS, deze maand speelt zij in de Britse thriller THE DOUBLE tegenover Jesse Eisenberg (TO ROME WITH LOVE, THE SOCIAL NETWORK).

Eisenberg vertolkt in de film de onbeduidende kantoorklerk Simon James, die voortdurend wordt gepest door zijn collega’s. Hij is heimelijk verliefd op Hannah (Wasikowska), een mooi meisje dat op het kantoor een gigantische kopieermachine bedient. Zij ziet de timide Simon echter helemaal niet staan. Op een dag verschijnt er plots een nieuwe collega op de werkvloer: James Simon (eveneens gespeeld door Eisenberg). Hij lijkt als twee druppels water op Simon, maar dat valt niemand op. Want als je het orgineel niet kent, herken je ook niet de kopie. Deze James is in alles Simons tegenpool: hij barst van het zelfvertrouwen, is direct populair bij de hoogste baas en heeft bovendien al snel wél een relatie met Hannah. Dit verhaal ontwikkelt zich vervolgens tot een kruising tussen thriller en zwarte komedie, waarbij thema’s als vervreemding en identiteitsverlies centraal staan.

THE DOUBLE werd geregisseerd door de Britse regisseur Richard Ayoade. Een paar jaar geleden debuteerde hij met SUBMARINE, een tragikomedie over een licht-autistische jongen die opgroeit in de moeilijke jaren tachtig in Engeland. Voor zijn nieuwe film tapt Ayoade uit een ander vaatje: hij gebruikte Fjodor Dostojevski’s beroemde boek De dubbelganger uit 1846 als basis. ‘THE DOUBLE is geen orgineel idee – dat wat het al niet ten tijde van Dostojevski. Maar het is een geweldig verhaal. En Ayouade heeft daar een briljante kopie van gemaakt’, aldus The Guardian.