yves_saint_laurent.jpg

Yves Saint Laurent

  • Ook met Pierre Niney:

  • Frantz
  • frantz.jpg

Yves Saint Laurent icon_trailer.png

Wie Yves Saint Laurent zegt, zegt klasse, elegantie, Mondriaan-jurken en safari-jasjes. De Franse modekoning is één van de stijl-iconen die vanaf de jaren zestig het beeld van de vrouwenmode bepaalde. Dat zagen we een paar jaar geleden al in de docu YVES SAINT LAURENT – L’AMOUR FOU. Maar achter alle glamour was Saint Laurent een bedeesde en tegelijk arrogante man, die aan depressies leed en die zich vol overgave stortte in de drugsscene en de vrije liefde.

Het komt allemaal aan de orde in YVES SAINT LAURENT, de biopic die regisseur Jalil Lespert maakte over Yves’ kleurrijke leven. De film begint in 1957 als de 21-jarige Yves na het overlijden van Christian Dior de leiding krijgt over diens slecht lopende modehuis, waar hij dan al vier jaar werkt als mode-ontwerper. In 1958 zet hij zichzelf op de kaart met de ruim vallende trapeziumjurk. In dezelfde periode ontmoet hij ook zijn vriend en zakenpartner Pierre Bergé.

Wanneer de in Algerije geboren Yves als dienstplichtige moet dienen in het Algerijnse leger, krijgt hij zoveel stress dat hij zijn werk niet meer goed kan doen. Het huis Dior ontslaat hem. Daarop begint hij samen met Bergé in 1961 een eigen modehuis. Tot zijn dood in 2008 viert hij decennialang grote triomfen en groeit hij uit tot één van de grote namen binnen de modewereld.

Hoofdrolspeler Pierre Niney is een heuse vondst. Hij zet Saint Laurent – compleet met hoornen bril – volstrekt geloofwaardig neer. Bergé wordt knap gespeeld door Guillaume Gallienne. De echte Bergé, 83 inmiddels, waakt als een havik over Saint Laurent’s erfenis en heeft welwillend meegewerkt aan de film.