suzanne.jpg

Suzanne

Suzanne icon_trailer.png

SUZANNE van regisseur Katell Quillévéré begint met de jonge Suzanne (Sara Forestier) en haar zusje Maria, die met hun vader Nicolas op het platteland wonen in de Franse Languedoc. Weduwnaar Nicolas is vrachtwagenchauffeur. Het valt voor hem niet altijd mee zijn twee meiden op te voeden, maar hij probeert er het beste van te maken. Samen met zijn dochters bezoekt hij geregeld het graf van hun moeder en af en toe mogen ze met hem een plezierritje maken in zijn vrachtwagen. De zusjes zijn echter ook vaak op elkaar aangewezen, waardoor ze een hechte band krijgen.

Vervolgens maakt de film een sprong in de tijd en zien we Suzanne als tiener. Een tiener met een groot probleem, want Suzanne moet haar vader opbiechten dat zij zwanger is. Het kind wil zij houden. Na de geboorte past Nicolas op zijn jonge kleinzoon Charlie, terwijl de twee zussen zich volop in het uitgaansleven storten. Daar wordt Suzanne verliefd op de kleine crimineel Julien. Zij dropt Charlie bij haar zus, zodat ze er met haar vriendje vandoor kan gaan. Maar dat pakt verkeerd uit: na een veroordeling belandt Suzanne achter de tralies, en eenmaal vrij zwerft zij met Julien door Frankrijk. Totdat een dramatische gebeurtenis haar bestaan doet kantelen.

In SUZANNE vliegen vijfentwintig jaar uit het leven van Suzanne in anderhalf uur voorbij – vaak met abrupte sprongen in de tijd. Het resultaat is een bij vlagen hartverscheurend portret, waarmee Quillévéré vorig jaar hoge ogen gooide in het belangrijkste bijprogramma van Cannes. Bovendien was haar drama tijdens het afgelopen Rotterdams Filmfestival één van de lievelingen van het publiek.