marina.jpg

Marina

Marina icon_trailer.png

Marina, Marina, Marina
(...)
O mia bella mora
no non mi lasciare
non mi devi rovinare
oh, no, no, no, no, no...

Denk de melodie er zelf even bij en onherroepelijk nestelt één van de grootste hits van de jaren vijftig zich tussen uw oren: ‘Marina’ van de Italiaanse import-Belg Rocco Granata. De Vlaamse regisseur Stijn Coninx (SOEUR SOURIRE, DAENS) verfilmde het roerige leven van de inmiddels 75-jarige zanger en componist.

MARINA begint eind jaren veertig in de punt van de Italiaanse laars. Daar woont de tienjarige Rocco met zijn zusje en ouders in de arme regio Calabrië. Zijn vader Salvatore (Luigi Lo Cascio uit het meesterlijke LA MEGLIO GIOVENTÙ) besluit te emigreren naar België, waar volgens hem wél geld valt te verdienen. Maar helaas blijkt ook dat niet het beloofde land. De Granata’s komen er terecht in een schamele barakwoning en Salvatore’s wurgcontract bij de steenkoolmijnen betekent heel hard werken voor heel weinig geld. De jonge Rocco ontmoet er al snel Helena, de dochter van een xenofobe kruidenier.

Dan is het pakweg tien jaar later. Rocco (Matteo Simoni) zit als aspirant-muzikant op accordeonles en klust bij als monteur in een garage. Wanneer Helena hem overhaalt om mee te doen aan een talentenjacht wint Rocco prompt. Daarmee begint zijn muzikale carrière, al brengt het hem ook onheil: ruzie met zijn vader, problemen met de politie, ongeluk in de liefde en een platenstudio zonder veel geloof in zijn muziek. Rocco’s leven verandert echter volkomen wanneer hij in 1959 zijn wereldhit scoort.

MARINA is niet alleen een biografie van de beroemde zanger en zijn muziek, maar vooral ook van de zeer bekrompen jaren vijftig in België. Aardig detail: de échte Rocco Granata speelt zelf in de film een bijrol als verkoper van instrumenten.