winter_nomads.jpg

Winter nomads

  • regie: Manuel von Stürler

  • DUI/FRA/ZWI •documentaire • 2013 • 90 min.

Winter nomads icon_trailer.png

Om maar met de deur in huis te vallen: WINTER NOMADS kreeg in 2013 de European Film Award voor beste documentaire. En het moet gezegd: wat een genoegen om deze winterse reis van de herders Pascal en Carole met hun achthonderd schapen mee te beleven! Vier maanden lang volgde regisseur Manuel von Stürler de groep op een transhumance door het grensgebied van Zwitserland en Frankrijk. Zonder enig commentaar registreerde hij wat het herdersbestaan inhoudt en maakte hij wonderschone beelden van het landschap, de dieren en hun hoeders.

Pascal (53) is door de wol geverfd. Al jarenlang leidt hij de kudde van z’n baas door de bergen, op zoek naar voedzaam grasland om de schapen vet te mesten – ja, ze belanden uiteindelijk in de pan. Carole (28) kwam op zijn weg. Ze was toe aan iets anders en wilde wel eens proeven van dit vak. Met drie pakezels en vier honden trekken ze door velden en bossen, door dorpjes en over doorgaande wegen. Soms zijn ze niet welkom. ‘Jullie kudde vertrapt al ons land’, krijgen ze te horen van een paar weinig toeschietelijke boeren.

Carole lokt de leidschapen – ze hebben allemaal een naam – met stukjes brood. En het werkt echt: als er één schaap over de dam is… Toch is het nog een hele klus om zo’n kudde in het gareel te houden en moet Pascal regelmatig ingrijpen. Tegen de avond zoeken ze een geschikte plek om de nacht door te brengen. De twee slapen op schapenvellen in een klein tentje, samen met de honden om hen warm te houden. Ze eten bij een kampvuurtje en trotseren de barre kou. Een enkele keer zitten ze aan tafel bij een bevriende boer die gelukkig ook een douche heeft. Gaandeweg de tocht dunt de kudde uit, de beste schapen zijn dan al verkocht.